Wednesday, April 20, 2011

Hantu ke Sains??

assalamualaikum wbt..... =)
aaa???kenapa aku sopan n alim sangat??? sebab entri ne agak menakutkan aku SIKIT....... saja jak highlight SIKIT tu,,takut kedapatan penakut..... aku maw kongsi n mungkin bbincang ngan korang semua pasal satu persoalan yang dah lama aku fikirkan dalam kepala otak aku yg *tutttttt(censored) ne.......

soal pasal kena himpit 'hantu' konon masa tido,,,,,rupanya xsemua orang pernah alami perkara ne..... aku tkejut ne bila tanya member aku n dia cakap xpernah.....hehehe....
bagi yg faham apa sebenarnya kes himpit2 ne,,,bkn nasi himpit ya..... ne xda kena mngena pun dengan nasi... korang amat great,,,hehehe... bg yg xpenah alami,,,aku bg contoh

korang pernah x rasa bila korang nak tido ataupun bangun dari tido,,tiba2 badan korang xleh gerak.....mulut korang xleh bkata apa2,,,maw teriak minta tolong pun nda boleh,,,,,tp korang boleh buka mata...ne lah yg aku maksudkan dengan himpit2 ne,,,,,,,huhuhuhuhu

animasi sal kena tido kena himpit....
aku dah banyak kali mengalami kejadian yg konon nya ngeri ne,,hehehehe.... dramatik ckit... n oleh sebab itu,,,sifat rasa ingin tahu tu mletop2 dalam diri ne....aku xpercaya pun semua 2 kerja roh2 jahat ataupun dengan kata comel nya HANTU,,,aku percaya yang semua ne ada penjelasan logik yg boleh membuktikan kesahihan kejadian cm ne,,,

aku da jalankan research taw,,hehehehe.... hasilnya,,,

Dalam kata saintifik istilah kena himpit ini ialah “Sleep Paralysis”


Temporary Paralysis ini selalu berlaku bila mula-mula nak tidur (hypnagogic paralysis) atau baru-baru bangun dari tidur (hypnopompic paralysis). Normal badan manusia apabila masuk stage tidur yang nyenyak atau REM (rapid eye movement-waktu nyenyak, bola mata kita akan bergerak-gerak) , otak akan beritahu badan supaya berehat seolah-olah badan kita seperti di switch offkejap. Otak kita pun ada switch off button yang dipanggil Reticular Activating System (RAS). So, ketika ini REM atonia (tiada muscle tone). Yang tinggal ketika ini hanya automatic function seperti degupan jantung, bernafas dan sebagainya. Lebih kurang macam screensaver atau hybernate lah.



Jadi, apabila kita bangun, RAS akan switch on balik. Kita akan sedar sepenuhnya. Tapi kadang-kadang berlaku juga keadaan yang manaelectrical signal tidak diactivatekan oleh otak untuk switch on balik badan kita. Ketika itu, badan kita akan lumpuh seketika sebelum otak akan diaktifkan semula. Memang menakutkan, tapi benar, kita seperti lumpuh sekejap. Masa tu, mungkin ada yang tidak lumpuh sepenuhnya tapi sebahagian saja. Sebab itu ada yang boleh gerak-gerakkan jari, tapi bahagian badan lain tak boleh bergerak.


Satu lagi, sleep paralysis ini jga selalu datang dengan halusinasi dalam bentuk auditory (bunyi yang pelik-pelik), visual (nampak benda bukan-bukan) atau tactile (deria sentuhan, terasa ada benda sentuh/hempap dll..) Sebab tu kita rasa macam kita kena himpit hantulah, bunyi mengilai lah.


Sebab-sebab yang membolehkan sleep paralysis berlaku:-

1. Tidur dalam posisi terlentang terlalu lama

2. Jadual tidur yang tidak tentu arah (irregular sleep clock)

3. Sleep/rest deprivation (tak cukup tidur la ni… penat sgt)

4. Stress yang banyak kat otak… masalah keluarga, kewangan bla2

5. Pertukaran gaya hidup secara tiba2 (macam biasa dok rumah jer, tetiba esok gi berenang kat laut, panjat gunung dan lain-lain)

6. Orang yang ada penyakit narcolepsy (tidur secara tiba-tiba walaupun ketika itu sedang bersembang dengan ahli mesyuarat tingkap)

so,,sapa yg pernah alami kes sleep paralysis ne,,, pasne xyah la risau ya,,,,, hehehe......komen anda???

Reactions:

10 Pengkritik Jemputan:

Nadirah Jannah said...

Skali dua jak sa alami keadaan ne.
Tetap ada logiknya dari segi sains, dan rasional dari segi paranormal.

p/s. lawak btl kwn ko i2. adakah ptut, kena himpit = nasi himpit? LOL.

LennMommaChubby said...

Pernah mengalami. Time di kolej la banyak kali sa kena mcm ni. Sa pun tak ta mo percaya yg mana 1. sains or hantu. huhuhu... Sa pcaya sains, tp sa memang boleh nampak hantu... huhu

Pink Diva said...

As Salam,

I often experience this incident,I don't know whether what to believe it was ghost or Science...

Wallahualam..

However,great topic..keep on it!

CinoiLavigne said...

Ya true. Some people cakap its ghost, ada org cakap its science.
I think both ada. ada yg kena hantu tu hantu la, yg time kena sbb science tu science la. Tidak menolak both pissibilities

Zurina J. said...

Sy nda pernah alami..tp sy selalu dgr..
hmm, mmg ada kaitan dgn sains..tp mmg nda blh dinafikan jg kewujudan makhluk ghaib yg lain...

Tp, kena ingat hanya Allah saja yg berkuasa. Tiada daya dan kekuatan melainkan dgn izin Allah swt...

Benda macam ni kadang blh mgugat akidah seseorg...hmm.

putra_chabee said...

hehe...thanx for da comments,,,aku still bpegang pd sains..kekekekeke

badmintonwestonteam said...

Follow aku balik ba hihi
Ni link aku
http://adf.ly/YINd
klik “skip ad” sblh kanan atas slps 5 saat ah hihi tq

Zurina J. said...

^^

putra_chabee said...

jeng3.. =) okay3.. =D

Ibrahim Ismail said...

Never experience it. If you're ONLY 'disturbed' while waking up, it must be science.

Post a Comment

Twitter Delicious Facebook Digg Stumbleupon Favorites More

 
Designed by Mohamad Saiful Amin | Bloggerized by Saiful - Premium Blogger Themes | Enterprise Project Management