Sunday, April 24, 2011

Skudap Skudip : The Royal Town Ska

Royal Town Ska

dah lama aku xbuat review pasal indie band kan.....maklumlah busy memanjang,,kali ni aku nak wat review pasal salah satu pejuang muzik ska kat negara kita.......SKUDAP SKUDIP..

Skudap Skudip yg dianggotai oleh Dodd (vokal), Ah Qid (drummer), Aman (1st gitar), Ezzad (basis), Hezry(2nd gitar), Ijatt (keyboardis) n Irhas (trumpeter) ne berasal daripada Taman Sri Andalas, Klang n mula menggegar arena muzik ska malaysia pada tahun 2004...genre yg dorang layan ne??of kos la ska.......tapi dorang layan gak reggae, muzik2 punk n x ketinggalan jugak rock.... memang layan la lagu2 diorang ni......

barisan pertama dari kiri,,Dodd,,Hezry,,Ezzad,,Aman,,Irhas...barisan kedua dr kiri,,Ijatt,,AhQid
citer pasal nama band ni pulak,,,,hehehehe....menarik x nama band ne??aku mula berminat dengar muzik2 diorang ni pun sebab nama dorang ni taw.....Skudap Skudip ne sebenarnya berasal daripada nama lain untuk makanan ringan iaitu 'Kudap Kudapan'...kenapa dorang pilih nama ne??konon nya dorang umpamakan muzik dorang ne sebagai makanan ringan yg sedap dilayan time2 santai bila2 masa jak.....hehehe...

pada tahun 2008,,Skudip merelease EP pertama yg bertajuk “mengapa kenapa” n dorang selitkan 3 lagu dan sebuah video Clip daripada kerjasama Pekan Maya Record dalam EP ne... album pertama Skudap Skudip??4 Julai 2009,,Skudap Skudip da kuarkan album pertama yg bertajuk “Bukan Sudu Bukan Sudip”,,dalam album ne dorang muatkan 9 lagu n semua lagu berbahasa melayu...........support local beb!!

Rock The World 2010.....!!!!!!!!!!!sedih nda dpt pegi

sapa yg pernah layan mag2 ROTTW??laaaaa,,klu korang pnyubscribe setia ROTTW..hehehe..korang mesti da kenal Skudip ne...sebab Skudip ne selalu dapat liputan kat majalah 2...hehehe

Skudap Skudip jgak pernah masuk pertandingan ROTTW Soundstage pada tahun 2007 n menang tempat pertama pada peringkat Zon Utara....hebat kan???
secara automatik melayakkan diri utk pertandingan akhir ROTTW soundstage 2007 n dpt tempat ke 4......dah kira ok la ne num4,,,band2 yg join pun semua hebat2.... =) dorang ni pernah gak dapat invitation utk bwat persembahan kat Muzik-muzik Showcase TV3 dan 2 kali bermain di X-gig yg dianjurkan oleh Xfresh FM...alaaaa,,,radio gempak yg support muzik malaysia 2..... =)

source ;

Reactions:

2 Pengkritik Jemputan:

CinoiLavigne said...

Asal dr utara ka?

Mohamad Saiful said...

yerrrrr cinoi....hehehehe

Post a Comment

Twitter Delicious Facebook Digg Stumbleupon Favorites More

 
Designed by Mohamad Saiful Amin | Bloggerized by Saiful - Premium Blogger Themes | Enterprise Project Management