Saturday, April 30, 2011

Orang Gemuk Cepat mati??Think twice!

Assalamualaikum wbt...


korang mesti pernah dengar org cakap,,"jgn mkn banyak,,nanti gemuk..cepat ko mati 2"...hehehee..aku sangat x bsetuju dengan statement 2...so,,aku pun mula la maw wat research ne....d tmbah lg dengan lecturer aku bg sedikit input sal isu ne taaadi msa kat kelas....btambah semangat aku wat research,,hahaha....

chumil kan???hehehehe...
sesaper yg fikir orang gemuk ne lebih cepat mati d sebabkan disease bbanding org yg kurus,,,korang silap!!I repeat...korang silap!!hehehehe...no offense arrr,,aku da wat research sal benda ne...so,,menurut kajian,,

orang yg kurus lebih tinggi risiko untuk mati awal,,,huhuhu...mmg ajal maut d tangan tuhan,,cuma aku kat cni maw tgk dari konsep sains.... =) kajian daripada Jurnal Obesiti mngatakan manusia yg mempunyai Body Mass Index (BMI) kurang dpd 18.5 (org2 kurus la ne..hehehe) mpunyai kadar 73% lbh tnggi risiko utk mati....sebelum 2 aku maw btaw korang apa 2 BMI,,"BMI ne adalah ratio tinggi badan terhadap berat tubuh"(Aditia Maruli, 2011).......haaa,,,sambung balik...manakala manusia yg mnyimpan lemak blebihan ataupun dr ratio BMI nyerr 25 hingga 29.9 (yg ne org2 gemuk arr...)  mpunyai kadar risiko 17% rendah utk mati...hehehehe

kbnyakan model det mlampau2 utk dptkan badan yg "slim" gila..huhuhu

TAPI,,bdasarkan kajian 2,,para penyelidik isu ne menyatakan berat atau BMI bkn lah pnentu ttng keadaan n tahap kesihatan sesorang 2....TAPI (lagi),,diorang pun wat andaian yg org yg tlalu kurus lbh tdedah kpd penyakit bjangkit kerana kkurangan zat utk mbina sistem ptahanan badan yg baik... =( n walaupun org2 yg obes ne plak lbh tdedah kpd penyakit metabolisma,,ia maC blh d kawal dgn rawatan n pngambilan ubat2an moden yg ada skng... =) tapi x dinafikan gak la org2 gemuk ne cpat ckit proses penuaan....hehehe...tp bab2 mati KITORG lmbat ckit arr..hehehehe

konklusi nya,,ajal maut d tangan tuhan,,so korg pkir la sendiri!!!hehehe...

Reactions:

3 Pengkritik Jemputan:

Ibrahim Ismail said...

Ah mana ada gemuk ko tu saiful. tagap, tinggi n macho lagi.

putra_chabee said...

haha...abg im,,,sindir la 2..hehehe...aperr pun thanx 4 da compliment,, =)

AfiekJibril said...

baru tahu..hehe...mmg jangan pandang orang kurus tu sihat..kadang2 yg kurus tu lah lagi tinggi kolesterol dlm badan...sbb badan tak naik2, tapi makan bedal je semua...tup2 kolesterol tinggi...hah

Post a Comment

Twitter Delicious Facebook Digg Stumbleupon Favorites More

 
Designed by Mohamad Saiful Amin | Bloggerized by Saiful - Premium Blogger Themes | Enterprise Project Management