Tuesday, May 24, 2011

Pelacur Berlesen d Malaysia??

tahukah anda??kebanyakan negara2 eropah telah meng 'halal' kan pelacuran??bg yg xtaw tuuu,,thanx sebab sudi baca entri ne...bg yg taw,,d harap korang blh bg pndapat d ruang komen...ngeee~~


satu dpd rumah2 pelacuran yg legal kat Las Vegas..Shady Lady Ranch
klu korang nk taw,,penglegalan pelacuran ne bermula sejak abad ke 19 kat Las Vegas, Nevada....dah lama pun,,utk lbh info..blh la search sndiri kat Wiki... =) skng kta beralih kpd tajuk post aku ne,,Pelacur Berlesen d Malaysia...hehehe..

semua ne bermula bila sorang classmate aku jadikan tajuk "PROSTITUTION SHOULD BE LEGALISED" utk presentation assignment dia pagi td....(kelas pagi yg amat pnjg dan mbosankan)...memang meriah la sambutan dpd sumer lelaki yg mnghadiri kelas tuuu tmasuklah aku..~~~

hijau n biru : pelacuran d dhalalkan...merah : pelacuran diharamkan,...kelabu : no data...
antara point yg d sampaikan oleh beliau pagi td pasal pelacuran berlesen ne aderr lah mngenai "human right"..aku agak bersetuju dengan point human right ne,,mmg betul setiap manusia mempunyai hak sendiri utk memperlakukan tubuh badah mereka sebagaimana yg mereka mahukan..lebih2 lagi skng zaman ne ramai pelacur yg melacur sbb kena tipu or yg sama waktu dengannya..n aku rasa pelacur berlesen ne adalah antara satu cara utk mengelakkan kes penyeludupan manusia!!!betul x??

antara sebab lain yg blh d ketengahkan utk mmberi lesen sah kat pelacur ne aderr lah ia nya blh mningkatkan ekonomi negara...malah bukan dr konteks kecil taw,,pelacur blesen ne blh mningkatkan daya tarikan pelancong!!contohnya Thailand n Jepun......khidmat pelacur mnjadi salah satu daya tarikan pelancong d sana selain mempunyai tempat2 yg menarik.....true story ne!!

bila dah layan presentation member aku sorg ne,,tibalah ia ke sesi soal jawab...hmmm,,antara soalan yg d ajukan,,klu kat negara islam mcm Malaysia ne,,blh ka rumah pelacuran ne d sahkan d sisi undang2??klu la anda seorang isteri,,sanggup kah anda menyokong utk mengesahkan rumah2 pelacuran d tubuhkan d daerah anda??haaaa,,,jawab2!! =(

tunjuk perasaan para pekerja2 seks... =="
pada pendapat aku,,sebagai negara islam...pelacuran ne xperlu la d sahkan d sisi undang2..masa skng ne,,pelacuran cuba d banteras pun makin menjadi2,,apetah lg bila dah kena legalised kan......fikir la,,mmg btl benda ne blh mnningkatkan ekonomi.....tp bkn kah dr segi agama hasil dapatan duit ne haram.....xkan nk bg anak cucu kita mkn bnda dpd sumber yg xelok kot....

pasal jd isteri 2 plak,,of kos la xsetuju!!xyah nk d bncangkan lg....klu isu xpuas ngan isteri 2,,,,suami tnggung sndiri arr dosa..... (bcakap spt sorang wanita~~!!hahaha)

so,,apa pendapat korang????

Reactions:

3 Pengkritik Jemputan:

Amanda Rina said...

well, my opinion laa .. tidak kira negara Islam ka x pun .. if the country are practising and upholding what the religion' laws .. it should be in the heart and mind of the leaders and people .. especially in this country .. the Rukun Negara .. Kepercayaan dan Kepatuhan kepada Tuhan .. So, bila perkara ini terjadi, bukti negara kita sama ada tidak mengikut landasan agama atau pihak berkuasa tidak menjalankan tugas membanteras .. the society also have the power in this matter, because the 'client' in this prostitution industry is none other than the society themselves ..

putra_chabee said...

thanx 4 da respond yupz amanda.....agree wif ur opinion,,once again..thanks

Cinoi said...

Banyak benda lagi yang boleh tingkatkan ekonomi negara.

Dan banyak kerja lagi yang boleh dibuat untuk mendapatkan punca pendapatan.

Post a Comment

Twitter Delicious Facebook Digg Stumbleupon Favorites More

 
Designed by Mohamad Saiful Amin | Bloggerized by Saiful - Premium Blogger Themes | Enterprise Project Management