Friday, July 29, 2011

Adab Tidur mengikut Sunnah

Assalamualaikum Warahmatulahi Wabarakatuh...

oleh kerana hari pun dah tua,,knun...aku pun rasa da ngantuk....aku nak kongsi adab2 tidur menurut sunnah Nabi,,apa salahnya kita mempraktikkan sunnah ni dalam tidur kita kan..xda rugi aperrr pun..dapat kelebihan lagi taw,,

1.0   Adab Tidur Rasulullah S.A.W
        - tidur awal.....
        - bangun tidur d separuh malam kedua,,kemudian baginda menunaikan
           solat tahajjud n bersiwak..
        - tidur tidak melampaui batas...maksudnya nda tidur lama2 laaa,,
        - tidur tidak dalam keadaan yg penuh ngan makanan n minuman..
        - baginda sentiasa berzikir sehingga mata baginda terlelap...zikir sebelum
           tidur arr,,


jom contohi Rasulullah!!

alalalalala...
ni pula sedikit cara utk tidur mengikut sunnah Rasulullah S.A.W insyaAllah..

2.0   Cara2 Tidur mengikut Sunnah
        - mengambil air solat walaupun dalam keadaan berhadas besar....
        - membaca surah-surah 3 Kul(al-ikhlas,,al-falaq,,an-nas),,pastu sapu
           seluruh badan..sapu dia ada cara taw,,tp yg penting kedua2 belah
           tangan jangan angkat selagi belum abis sapu 1 badan..
        - membaca doa sebelum tidur...
        - mengucap dua kalimah syahadah...
           la ilaha illallah,,muhammadur rasulullah...
        - tidur kepala menghadap kiblat,,posisi seperti kedudukan mayat iaitu
           tangan kanan diletakkan d atas tangan kiri..then??mimpi yg indah!!


sekadar hiasan...anak sapa la ne!!hehehe
last but not da least,,cehhh...owner blog speaking nih..hehehe..doa sebelum tidur,,doa terkejut ketika tidur,,ketika mimpi baik / ngeri n doa selepas tidur..........

doa2 sebelum tidur,,terkejut ketika tidur n doa selepas tidur korang blh klik kat kat atas nih,,aku nak kongsi pasal doa ketika mimpi plak.. =) sumer org pernah mimpi kaaan,,beza dia just mimpi baik dan buruk jak..kalau kita bermimpi benda baik,,janganlah dceritakan kepada org lain,,n kalau mimpi buruk,,

- meludah sebanyak 3 kali ke kiri.....buat replika jak pun boleh,,
- memohon doa dilindungkan daripada kejahatan syaitan..
- last skali,,tukar posisi tidur..maksudnya klu korang mimpi buruk masa tidur mnghadap kiri,,tukar p kanan
   plak...

kalau ada kemusykilan boleh coret kat ruangan komen,,thanks 4 reading!!bsama2 kita hidupkan sunnah Rasulullah S.A.W...selamat malam!!

Reactions:

2 Pengkritik Jemputan:

NOORWAINIE YAKUB said...

Saiful, gambar baby tu, gambar kamu kan.Heeheheheheheh. KIUT, CHUBBY

Mohamad Saiful said...

uiii bukan la miss!!!hahaha..saya masa kecik2 dlu laaagi kiutdari tu taw,, =)

Post a Comment

Twitter Delicious Facebook Digg Stumbleupon Favorites More

 
Designed by Mohamad Saiful Amin | Bloggerized by Saiful - Premium Blogger Themes | Enterprise Project Management